фебруар 01, 2014

Majci na rođendan.

Draga mama, ( iako nikada ovako ne bih počela pismo koje ti šaljem iz Beograda, Stokholma, Pakla, svejedno. Ono što mi se zapenilo i sasušilo u grlu i što mi koči prste nije ništa do ljubav. Eto čemu služi. Ne može čak ni da započne pismo.)

Danas kada ti je rođendan ( a ceo život mislim da je drugog februara. Dodaci na jak osećaj slabog I promašenog deteta koje se ipak voli kao retka biljka pošto je jedno I nametljivo. Presipanje potočića u korita velikih voda. Večito bežanje u srećnije delove onoga što imaš. Najbolje parče mesa. Sredina od hleba. Najbolje. Prosipanje potočića. Ja znam da su sve to sramote)

, ne bih ni da ti čestitam (oprostićeš, to je zbog činjenice da si se jednom rodila i da si jednom rodila mene. Ne. Svi ćemo umreti. Ne. Nešto će se bitno desiti i nećemo. Na rođendane si veselija zato što si jaka. Uopše, u poslednje si vreme veselija, zašto? Ne. Zar me nije sramota. Ja bih samo da ostaneš zauvek takva, a ako već ne možeš onda da svi budemo nesretni. Eto čemu mi služi ljubav.)

...ali bih volela da se danas setiš onoga što jesi ( jer previše se često očešem o tvoje pokrete. Kada kuvaš nagneš glavu u stranu i miruješ. Staviš jednu ruku iza leđa. To radiš I kada slušaš nekoga. Verujem, sve je to uglavnom isto. Zamućene barice prošlosti. Dok radiš napućiš usta. Mrštiš se samo kada ti plaču ili besne. Nikada ne plačeš, hvala ti.)

…I da se osetiš zadovoljno (zbog prevoda sa engleskog, paklenih leta provedenih na lepim mestima, novih pantalona, Dubrovnika koji se slabo menja, muža, sto dobrih ploča, zbog toga kako si postavljena u ovom gradu i kuda gledaš)

Draga Gordana, nikada nijedno pismo nije bilo hladnije od ovoga. Moraš da mi veruješ. Eto čemu mi služi ljubav, kolika je.  Nema dugačkog puta među nama, samo čvrsta I nezgrapna spona. Kada mislim na tebe dok ovo čitaš ( a samo o tome i mislim ) strah me je i muka mi je. Senka mi se po nebu razvlači. Nisam rekla ništa smešno ni ružno. I šta ćemo sada?

Ja bih te volela I da nisi, to.

I u trećem satu razlivanja po ovom danu, mislim, ipak želim da ti čestitam rođendan. Neke se bitne stvari samo osete i ništa više.

Želela sam da pišem o košavi a završila sam ovde gde mi je teže. Nigde više slaba nego ovde. Nigde više nedorasla. Opet
Evo me.

Time služim ljubav.

Srećan rođendan

1 коментар: