мај 02, 2014

+38165533

Nemoj okolo trga. Videće te.

Šta će se onda desiti više od ovoga? Hoće li.
Znaš li da je krst prva stvar koju vidim kada se vraćam svojoj ulici. Crni krst između četiri i pet. Setim se Prešerna, cupnem dok hodam da otresem nešto neprijatno sa obraza. A iza mene zbrka starih ruskih valcera, sapliće, pogura. Strašno je živeti pored napuštenih crkava i pijaca. On iznosi blitvu za pijacu-ja idem da ne spavam. On će osam sati slušati kišu iznad svog tezgarskog neba-ja neću ništa. On će jesti hleb-ja ću jesti hleb. Razumeš? Strašno je živeti pored crkve i pijace. 

Da mi nije svejedno bila bih tužna danas. Bol u mišićima od alkohola ili lošeg sedenja-ručak pedeset dinara blitve, znači njegovih godinu dana sunca i kiše, ukupno troje dece i dve porodične svađe dnevno. Ja ništa, ni to.
Samo senka starih ruskih valcera i najlepše ljubičaste perunike moje komšinice. To je nežnost, mislim, otvarati ljubičaste poglede na svet svojim sustanarima. Uprkos lošim zubima, hitnoj pomoći i sinu koji voli da viče i pušta glasno porniće, uprkos tome perunike. Nežnost.

A bilo bi pošteno rasplakati se, zagrliti neki božiji predmet i zahvaliti mu se zbog svojih mekanih šaka koje menjaju jastučnicu u pet ujutru, otvaraju panadole i sasvim nehajno prelaze preko ljudi i cveća. Bilo bi fer zatvoriti se u hladnu pećinu u južnoj srbiji ili samo večno ćutati i smejati se, odobravati život glupim pokretima ruke. 
Ali neću okolo trga, videće me kako odbijam da budem srećna zbog hrane i kako bih bez nje propala. U očima hiljade ostvarenih prilika pokušavaju da se opravdaju. Vidim, biće ovo još jedna laka godina. Crno ispod nokta.

Hoće li se desiti više od ovoga. Hoće li, ako me vidi, nečiji svet propasti i da li će se onda izgraditi nove reke i hoćemo li ih zaustaviti i hoćemo li protestovati. 

Strašno je imati pa imati preživljavanja. Strašno je živeti pored napuštenih božijih kuća koje su sada čiste. Hoće li se desiti više od ovoga, hoćemo li zakrvaviti neki datum?

Da mi nije svejedno bila bih tužna zbog toga. Mrak glavobolje poseduje osobine žene koja uvek ima rešenje i on prijatno zatvara i ovaj dan. 

Svi valceri na svetu su isti i svaki je valcer predivan.

Нема коментара:

Постави коментар